Horse Racing Forum - PaceAdvantage.Com - Horse Racing Message Board

Go Back   Horse Racing Forum - PaceAdvantage.Com - Horse Racing Message Board > Thoroughbred Horse Racing Discussion > Handicapping Software


Reply
 
Thread Tools Rate Thread
Old 04-26-2018, 07:36 PM   #1
lefty359
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 246
Rep Power: 3 lefty359 has a spectacular aura aboutlefty359 has a spectacular aura about
OLd Sartin Prgms and Win98

I have found 2 of my old Sartin prgms on 3.5 disks. Entropy and Synthesis.
Does anyone know for sure if they will run on Win98? I'm thinking they do but not sure.
lefty359 is offline   Reply With Quote Reply
Old 04-26-2018, 07:45 PM   #2
Dave Schwartz
 
Dave Schwartz's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Reno, NV
Posts: 14,243
Rep Power: 36 Dave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of light
They should.

Win98 could run old DOS porgrams (i.e. 16-bit).
Dave Schwartz is online now   Reply With Quote Reply
Old 04-26-2018, 08:09 PM   #3
lefty359
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 246
Rep Power: 3 lefty359 has a spectacular aura aboutlefty359 has a spectacular aura about
Thanks, Dave. Guess I need to try and find an old win98 laptop.
lefty359 is offline   Reply With Quote Reply
Old 04-26-2018, 08:23 PM   #4
Dave Schwartz
 
Dave Schwartz's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Reno, NV
Posts: 14,243
Rep Power: 36 Dave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of light
Lefty,

Probably a Win7-32 laptop would be fine. Just make sure that it is Win7, 32-bit.

Take your disk with you and make sure it will run. (They can always add a 3.5" disk drive for a few bucks.)

There has to be a computer store in Las Vegas that specializes in refurbs.

Try this search: refurbished laptops las vegas
Dave Schwartz is online now   Reply With Quote Reply
Old 04-26-2018, 08:32 PM   #5
lefty359
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 246
Rep Power: 3 lefty359 has a spectacular aura aboutlefty359 has a spectacular aura about
Thanks again, Dave. Most appreciated. I have begun the search.
lefty359 is offline   Reply With Quote Reply
Old 04-26-2018, 09:36 PM   #6
michiken
Registered User
 
michiken's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Last One Standing in MI
Posts: 1,163
Rep Power: 15 michiken is on a distinguished road
DOSBox

Try this free dos emulator called DOSBOX.

I use it on linux.

Ken
__________________
Pace Engineer
michiken is offline   Reply With Quote Reply
Old 04-26-2018, 10:09 PM   #7
lefty359
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 246
Rep Power: 3 lefty359 has a spectacular aura aboutlefty359 has a spectacular aura about
Thanks, michiken.
lefty359 is offline   Reply With Quote Reply
Old 04-26-2018, 10:24 PM   #8
lefty359
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 246
Rep Power: 3 lefty359 has a spectacular aura aboutlefty359 has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by Dave Schwartz View Post
Lefty,

Probably a Win7-32 laptop would be fine. Just make sure that it is Win7, 32-bit.

Take your disk with you and make sure it will run. (They can always add a 3.5" disk drive for a few bucks.)

There has to be a computer store in Las Vegas that specializes in refurbs.

Try this search: refurbished laptops las vegas
Dave, I have an old win7 laptop, think it's a 32 bit, but when I plug in 3.5 external disk drive and try to run the disks it says disks need to be formatted. Frustrating as hell.
Thanks.
lefty359 is offline   Reply With Quote Reply
Old 04-27-2018, 07:41 PM   #9
Ted Craven
 
Ted Craven's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Huntsville, Ontario Canada
Posts: 895
Rep Power: 12 Ted Craven is on a distinguished road
Dosbox runs all the old Sartin programs fine on all Windows versions.

http://paceandcap.com/forums/showthread.php?t=11618

Ted
__________________
RDSS - Racing Decision Support Systemô "The Modern Sartin Methodology" . . . . Twitter @SartinMethod


Ted Craven is offline   Reply With Quote Reply
Old 05-01-2018, 06:07 PM   #10
lefty359
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 246
Rep Power: 3 lefty359 has a spectacular aura aboutlefty359 has a spectacular aura about
3.5 disks won't run

Can't use dosbox cause I can't get these prgms to my computer. I use an external floppy disk drive and EVERY 3.5 disk I have it says disk may need to be formatted. I'm wondering if it's because I have a 64 bit system?

Last edited by lefty359; 05-01-2018 at 06:08 PM. Reason: typo
lefty359 is offline   Reply With Quote Reply
Old 05-01-2018, 07:03 PM   #11
Pensacola Pete
Veteran
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 729
Rep Power: 0 Pensacola Pete will become famous soon enoughPensacola Pete will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by lefty359 View Post
Can't use dosbox cause I can't get these prgms to my computer. I use an external floppy disk drive and EVERY 3.5 disk I have it says disk may need to be formatted. I'm wondering if it's because I have a 64 bit system?
Floppy disk drives don't play well on newer systems, because the file storage is probably 16 bit, and many new systems only understand FAT32 and NTFS.

Try this first: Try moving the data from the floppy disks to your hard drive through the command line of DOSBox, via:

md c:\temp-folder-name
move F:\*.* C:\temp-folder-name
Then run Setup for that program.

Where F is the letter of the floppy drive and C is the letter of your hard drive. If that works, use a separate folder/directory name for each program.

If that doesn't work, take the floppies to a computer shop and have the tech transfer the data to a flash drive, again using a different folder/directory for each floppy.

When it's transferred to the flash drive, be sure to have DOSBox (and not Windows) install each program from the flash drive.
Pensacola Pete is offline   Reply With Quote Reply
Old 05-01-2018, 08:16 PM   #12
headhawg
Registered User
 
headhawg's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Virtual Reality hell
Posts: 2,959
Rep Power: 18 headhawg is on a distinguished road
Floppies use the FAT12 file system and that is independent of the OS file system and also whether or not the o/s is 32 or 64 bit. It doesn't sound like a driver issue as Windows reports back that the disk needs to be formatted. The most likely issue is that the heads of the external drive don't line up with the floppy tracks thus making it unreadable, and lefty gets the "need to format" message.

Another possibility is that the external drive will only read 720K or 1.44MB disks, one or the other. So if it will only read 1.44 and the Sartin disks are 720K that's a problem. You would think backward compatibility but maybe not.

Or it could just be that the data is gone. Floppy disks were not the most reliable medium.
headhawg is offline   Reply With Quote Reply
Old 05-01-2018, 08:32 PM   #13
lefty359
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 246
Rep Power: 3 lefty359 has a spectacular aura aboutlefty359 has a spectacular aura about
My Thanks

Thanks, guys I could understand if data is gone from 1-2 disks but I get same msg from every disk I've tried even my Synergism 4 disk.
Anyway, next thing I;m gonna try is using a win98 laptop. I just bough one on Ebay. Hopefully that will work. If not, I'm going for Ted's RDSS. I just hate to buy data at prices these days. I really can afford to dl only a track a day. I guess the old tsn fifty cent files spoiled me.
lefty359 is offline   Reply With Quote Reply
Old 05-01-2018, 08:55 PM   #14
Dave Schwartz
 
Dave Schwartz's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Reno, NV
Posts: 14,243
Rep Power: 36 Dave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of lightDave Schwartz is a glorious beacon of light
Lefty,

I've still got a whole pack of XP machines, although most are simply in storage for my next AI run.

From where I am sitting, I can see two of them that have 3.5" drives.

If you want to send me the disk, I will see if it is readable. If it is, I will put it on a CD and send it back, or, if you prefer, put it on my server and you can download it.

About the only thing I can't do is burn you a new 3.5" disk (because I don't have any).


Dave
Dave Schwartz is online now   Reply With Quote Reply
Old 05-01-2018, 09:14 PM   #15
lefty359
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 246
Rep Power: 3 lefty359 has a spectacular aura aboutlefty359 has a spectacular aura about
Dave, that's a mighty generous offer. I will get the win98 in a few days. If it doesn't work, I'll send you the disk. Plus I have some blank 3.5 disks.
Thank you.
lefty359 is offline   Reply With Quote Reply
Reply




Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

» Advertisement
» Current Polls
What are the true odds of a Baffert Trifecta in the Kentucky Derby
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -4. The time now is 02:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 1999 - 2018 -- PaceAdvantage.Com -- All Rights Reserved -- Best Viewed in a modern browser @ 1280x720 Resolution Or Higher
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program
designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.